Kövessen minket a Facebook-on is!

Az együttes tagjai

Máriáss Péter

zeneszerző, gitár, ének

1963-ban születtem Budapesten. Indíttatásaimat, érdeklődésemet családomon és a Regnum Marianum közösségen keresztül kaptam Istentől. 

1987 óta élek Szentendrén, feleségemmel, Icával öt gyerekünk van.
Egy kisvállalkozásban dolgozom alkalmazottként. 


Dalainkban népünk hűsége, hitbeli kitartása, reménye jelenik meg. A török megszállás alatt pap, lelki vezető nélkül maradt állandó életveszélyben élő szegény emberek őszinte, szinte gyermekien egyszerű, számomra művészi értékű imádságai ezek. Merítsünk belőlük erőt, hiszen mondanivalójuk ma is érvényes! Hálát adok Istennek társaimért, barátságukért, zenei tudásukért, sok munkájukért. A mai kor zenei nyelvén szólaltatjuk meg ezeket az imádságokat, remélem sok közösséghez, lélekhez eljutnak ezek a szép és ma is fontos gondolatok.

Tárnoki Beatrix

szólóének

Téka Együttes énekese

Tárnoki Beatrix vagyok, 1978-ban születtem Esztergomban. Szülőfalum Sárisáp, itt végeztem el az általános iskolát. Zenei tanulmányaimat a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolában kezdtem fuvola szakon.

9 éves koromban énekeltem először a Magyar Rádióban Dimény Judit műsorában, melyet véletlenül meghallott Kiss József filmrendező és meghívott, hogy énekeljek egy Erdélyről szóló filmben, melynek címe: A tűznek nem szabad kialudni. 1989-ben a zenei anyag lemezen is megjelent. Ekkor találkoztam Birinyi Józseffel, aki a film zenei rendezője volt. Ő meghívott a népzenei táborába, és ott ismerkedtem meg Budai Ilonával.

1990-től az Óbudai Népzenei Iskola növendéke lettem, ahol népi éneket és kobzát tanultam Budai Ilonától és Kobzos Kiss Tamástól.
Itt ismerkedtem meg a Téka együttes két tagjával Havasréti Pállal és Lányi Györggyel, ők meghívtak a zenekarba énekelni, így 1991. óta a Téka együttes tagja vagyok. Az együttessel 1991-ben a Magyar Művészetért díjat, 2006-ban pedig a Bartók Béla emlékdíjat nyertük el. A Téka együttessel bejártuk Európa szinte valamennyi országát, és koncerteztünk az USÁ-ban, Kanadában és Ausztráliában is.
1996-ban szólóban a Népművészet Ifjú Mestere díjban részesültem.
A középiskolát Budapesten a Leövey Klára Gimnáziumban kezdtem, majd átjelentkeztem Fótra a Népművészeti Szakközépiskolába és itt érettségiztem néptánc szakon 1997-ben. 1997-ben felvételt nyertem az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára, ahol 2002-ben diplomáztam tanító szakon, ének-zene műveltségi területen.
A főiskola elvégzése után az ürömi József Nádor Általános és Művészeti Iskolában kezdtem dolgozni. Az első évben az általános iskolában tanítottam ének-zenét 2. osztálytól 8. osztályig, majd a művészeti iskolában népi éneket, népi furulyát és kobzát. Jelenleg a Csalogány Általános Iskolában dolgozom Budapesten.
Két kislányom van Zsófia és Flóra.
1995-ben lettem tagja a Magyar Tekerőzenekarnak.
1993-től csatlakoztam a szentendrei plébánia Péter-Pál énekkarához, ahol Máriáss Péter által megzenésített népi gyűjtésű imádságokat énekeltünk az ország templomaiban.
Az énekkar feloszlása után együttest alapítottunk Máriáss Péter és barátai néven. Öröm tapasztalni, hogy ezek az imádságok megszólítják a ma emberét, kifejezik kereszténységünket és magyarságunkat.
Ezekkel a zenekarokkal számos lemezünk jelent meg.
Fiatal korom óta az a vágyam, hogy gyerekeket tanítsak énekelni és zenélni, és megismertessem velük a magyar népzene szépségeit. 

Borbély Mária

ének, versek
aranyműves

Kislány korom óta éneklünk együtt Petivel, rengeteg közös emlék, élmény köt össze bennünket. Tanúja lehettem, mint születik meg egy-egy dal, vagy milyen változáson megy keresztül. Sokakat ismertem meg a Petivel való együttműködés során.

Mindig szerettem énekelni, szavalni. Jártam színjátszó csoportba, bár mindkét tevékenységgel megmaradtam amatőr szinten. Sokszor sokféle kórusban énekeltem - éneklek mind a mai napig.
Az utóbbi egy-két évben belekóstoltam a néptánc szépségeibe is. 
Nagyon szeretek kikapcsolódni a természetben, társaságban, de fontos részt képvisel életemben a kézimunka és a szépirodalom olvasása is. 
Végzem a kántorképző iskolát, hogy több szolgálatot végezhessek szertartásokon. 
Hálás vagyok Istennek, amiért részt adott a Petivel való munkában, remélem sokaknak öröme telik benne!

Borbély Venczel

gitár, ének
tanár, fizikus

Székelyvarságon nevelkedtem, ahol az emberek mindennapi életében előkelő helyet foglalt el Isten. Mély hittel, egyedi imádságaikkal, énekeikkel dicsőítették Istent, kérték a Szűzanya közbenjárását. Hasonló mély hitet láthattam egyetemistaként a kolozsvári ferenceseknél is, akik segítettek a Jóisten közelében maradni. Később Szentendrére kerültem és a Ferences Gimnáziumban az osztálymiséken, illetve a Péter-Pál templom gyerekmiséin szolgálva kezdtem zenélni. Kb. tíz éve találkoztam Máriáss Péterrel és imádságos zenéivel, amelyekkel visszataláltam a gyökerekhez.

Gyermán Júlia

hegedű

Pécsett születtem, zenész családban. Kacskaringós úton, de végül én is a muzsikus pályát választottam! Vagy a hegedülés választott engem :)

Szinte a kezdetektől kerestem a hagyományos klasszikus zenélés mellett az ismeretlenebb ösvényeket! És ehhez a Jóisten mindig megajándékozott nagyszerű társakkal! Egyikőjük Máriáss Peti, és vele együtt a többi kedves muzsikustárs, barát! Mert nem csak a zenélésben találtam partnereket, hanem igazi barátokra is leltem bennük! Mindig nagy öröm számomra ha együtt játszhatjuk Peti forrás tiszta dalait, amelyek valóban a legtisztább örök vízből táplálkoznak, Isten szeretetéből ! 

Fodor Bertalan

furulya, kaval

Életem fontos részéve 1990-ben a Magyar Rádió Gyermekkórusában vált a zene. Kevesen lettek közülünk hivatásos muzsikusok, de mindannyiunk lelkébe belevésődtek azok a szavakkal elmondhatatlan élmények, amelyek a közös éneklésből és a közös zenélésből származnak. Amatőr zenészként is sok nagyszerű tanártól, világhírű zenészek mestereitől tanulhattam akár zongoráról, jazzről vagy népzenéről volt szó, újra és újra átélve, hogy a zenélés mással nem pótolható ajándék az életemben és ezt az ajándékot, amennyire telik tőlem, tovább kell adnom. A Máriáss Péter dalaiban megszólaló modern ősiség, a népi vallásosság szövegeinek és dallamainak egyszerű tisztasága és nem utolsó sorban Péter őszinte barátsága még akkor is inspiráció, ha négy gyermekes édesapaként egyre kevesebbet van alkalmam együtt muzsikálni. Boldog vagyok, hogy közreműködhettem a lemez dalaiban.

Hajba Áron

szólógitár

Blues-rock gitáros vagyok. Mindig inspiráló kihívás számomra a saját zenei világomat egy attól merőben különböző zenei környezettel ötvözni, megpróbálni abban ízlésesen elhelyezkedni. Az ilyen alkalmak mindig sajátos, és izgalmas új ízeket, hangzásokat és hangulatokat eredményeznek. Nagyon élveztem a munkát a lemezzel, és nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezen az albumon egy ilyen félelmetesen gazdag kincsestárban tudhatom a hangjegyeimet.

Hajba Imre

basszusgitár, ének

Hamarabb lettem zenész, mint azt észrevettem volna... Kamasz koromtól aktívan basszusgitározom, és nagyon sokféle zenei formációban játszottam. A Kőbányai Zenei Stúdióban 2003-ban végeztem, ahol a zenélés technikai oldala mellett rengeteg tapasztalatot szereztem stílusokban, kifejezésmódokban és zenei eszközök használata terén is. Ezután ismét nagyon sokféle formációban játszottam, és jelenleg a The BlackBirds együttes (Beatles emlékzenekar) basszusgitárosa vagyok, ahol a zenésztársaim és a Beatles munkássága kapcsán is olyan közegben lehetek, ami folyton inspirál és visz előre. 

Máriáss Peti munkáját - a rokoni kapcsolatunk miatt is - a kezdetektől (figyelemmel és hangszeresen is) kísérem, és lehet, hogy én vagyok a legnagyobb rajongója. :-) Zenéje szellemi, lelki mondandókban és művészeti szempontból is annyira gazdag és lehetőségekkel teli, hogy az ember alig győzi kihasználni ezt a fantasztikus zenei alapanyagot.
Büszke vagyok erre a lemezre, és nagy öröm számomra, hogy valamennyit én is hozzátehettem hangszereléssel, ötletekkel és hangszeres játékkal is. 

Hosszú-Déri Nóra

fuvola

Budapesten születtem, de Szentendrén nevelkedtem.

Mivel többen is zenélnek a családban, elkerülhetetlen volt, hogy én is válasszak egy hangszert. A fuvolába első pillantásra beleszerettem, mert úgy gondoltam az a legszebb az összes közül.

Mindig is természetes és adott volt számomra, hogy zenéljek; zeneiskolában, miséken, esküvőkön, koncerteken. De egyetem alatt vált igazán fontossá, amikor kiderült, hogy egyre kevesebb az időm és az alkalmam rá. Máriáss Peti mentőövként érkezett, amikor megkért, hogy csatlakozzak hozzájuk 2 éve és azóta is nagyon örülök, hogy tagja lehetek ennek a baráti körnek. Sok értékes embert ismerhettem meg, és zenélhetek velük, amiért nagyon hálás vagyok. Peti dalai mind hangzásilag, mind mondanivalóban csodálatosak, élvezet őket játszani.

Szegő Csaba

klarinét

Zeke Szilárd

basszusgitár, ének

Két kisfiú édesapjaként latintanár vagyok a szentendrei Ferences Gimnáziumban. A munkám egyben a hobbim is, ahogy a gitározás is: a tanítás mellett rendszeresen zenélek együtt a gimnazistákkal az iskolai lelki programokon, továbbá a templomi gitáros miséken. Egyetemista éveimben gyerekeknek muzsikáltam (Alma együttes), az utóbbi tíz esztendőben pedig bálokon, lakodalmakon játszom tánczenét (Malibu zenekar). Máriáss Péter barátai közé két éve tartozom, nagy örömömre.

Vedres Csaba

zongora, orgona

Mocskonyi Péter "Brahms"

Ütőgardon